ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. 

📌 ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΜΥΘΟΣ: Εάν οι γονείς μας είναι υπερτασικοί σε νεαρή ηλικία δεν μπορούμε να αποφύγουμε την υπέρταση, γιατί είναι κληρονομική. 

👉Ορισμένους από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της αρτηριακής υπέρτασης δεν μπορούμε πράγματι να τους επηρεάσουμε με κανένα τρόπο. Με την αύξηση π.χ. της ηλικίας, οι αρτηρίες μας σκληραίνουν και η πίεση μας αυξάνεται. Η ηλικία, λοιπόν, είναι ένας παράγοντας που, δυστυχώς, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.  Ένας δεύτερος παράγοντας που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε είναι οι γονείς μας. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει πλέον συμφωνία πως υπάρχουν γονίδια που ευθύνονται για την αρτηριακή υπέρταση και εξηγούν την κληρονομική επιβάρυνση που παρατηρούμε στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση. Ωστόσο, η κληρονομική επιβάρυνση δεν σημαίνει ότι κάποιος θα γίνει υποχρεωτικά υπερτασικός,  αν υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

📌ΑΛΗΘΕΙΑ:Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και είναι αποκλειστικά στο δικό μας χέρι να τους αντιμετωπίσουμε. 

👉 Τέτοιοι παράγοντες είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η αύξηση του σωματικού βάρους, η υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπών, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και οι έντονες ψυχικές καταπονήσεις, το γνωστό σε όλους μας στρες δηλαδή.

👉 Είναι εμφανές πως οι προσπάθειες για υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων συνιστούν, ομολογουμένως, ένα δύσκολο έργο, όχι μόνο για αυτόν που θα τα εφαρμόσει, αλλά και για τον γιατρό ή τον ειδικό διαιτολόγο που θα τα «διδάξει». Κι αυτό γιατί, όπως είναι φανερό, δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, αλλά προτείνονται αλλαγές στο τρόπο ζωής και διατροφής που φαίνεται δύσκολο για κάποιους  να υιοθετηθούν. Αρκεί να σημειώσουμε όμως ότι οι δυσκολίες του να διατηρήσει κάποιος το βάρος του σε χαμηλά επίπεδα, είναι μεγαλύτερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ενόσω προσπαθεί να χάσει τα περιττά του κιλά.

📌 ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΜΥΘΟΣ: Αν ξεκινήσεις φάρμακα για υπέρταση πρέπει να τα παίρνεις δια βίου και δεν μπορείς πια να τα διακόψεις.

👉Η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής αποφασίζεται από το γιατρό, είτε εάν η πίεση του ασθενούς είναι πολύ υψηλότερη από τα φυσιολογικά όρια και ο καρδιαγγειακός του κίνδυνος υψηλός, είτε επειδή η τρίμηνη περίοδος αλλαγής τρόπου ζωής με απώλεια βάρους και μείωση στην κατανάλωση άλατος τυχόν απέτυχε. Εάν κάποια στιγμή στο μέλλον ένας παχύσαρκος και με κακές διατροφικές συνήθειες υπερτασικός ασθενής, ο οποίος λαμβάνει αντιυπερτασική θεραπεία αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο που ζει, να χάσει βάρος και να μειώσει το αλάτι μπορεί ενδεχομένως να μην χρειάζεται πλέον αντιυπερτασική αγωγή.

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.



e-genius.gr ...intelligent web software