ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.

ΜΥΘΟΙ  & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.


ΜΥΘΟΙ  & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.

 
📌ΑΛΗΘΕΙΑ:Aκόμα και αν ο γιατρός μας μετρήσει την πίεση στο ιατρείο και είναι υψηλή, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε υποχρεωτικά υπερτασικοί.

👉 Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια του 24ωρου, αλλά διακυμαίνεται, ανάλογα με τη δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Κατά τη σωματική άσκηση, την κίνηση, τη συγκίνηση και το στρες, η πίεση «ανεβαίνει». Αντιθέτως, κατά την ανάπαυση ή το βαθύ ύπνο «ελαττώνεται» και «ξανανεβαίνει» κατά τις πρωινές ώρες, λίγο πριν από το ξύπνημα. Πολλές φορές, ακόμα και η θέα του γιατρού με την άσπρη μπλούζα προκαλεί σε πολλούς ασθενείς αύξηση της πίεσης, γεγονός το οποίο θεωρείται από πολλούς προ-στάδιο αρτηριακής υπέρτασης.
Για να χαρακτηρίσουμε όμως κάποιον άνθρωπο υπερτασικό πρέπει να έχουμε συστηματική άνοδο της αρτηριακής του πίεσης πάνω από τα επίπεδα που θεωρούμε για αυτόν φυσιολογικά. Η στιγμιαία άνοδος της πίεσης, συνέπεια ενός έντονου στρες για παράδειγμα, δεν μας κατατάσσει στην κατηγορία των υπερτασικών.

 
📌ΜΥΘΟΣ:Tο σκόρδο βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

👉 Για να συμβεί αυτό, η πρόσληψη πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, για παράδειγμα πρέπει να καταναλώνονται 15-20 σκελίδες σκόρδου καθημερινά, για να επιτύχουμε μία πολύ μικρή μείωση της τάξης του 1-2 mmHg, ενώ προσλήψεις της τάξεως των 1-2 σκελίδων την ημέρα δεν επιφέρουν κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. 


📌ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ:1, 2 Ποτηράκια κρασί «κάνουν καλό»! 

👉Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε οινόπνευμα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες βελτιώνει τη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όμως, η πρόσληψη οινοπνεύματος σε υπερτασικούς ασθενείς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για αυτό τον λόγο οι υπερτασικοί ασθενείς πρέπει να μειώσουν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ την πρόσληψη οινοπνεύματος, σε περίπτωση που τυχόν καταναλώνουν.


📌ΜΥΘΟΣ:Ο κύριος στόχος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η μείωση στην πρόσληψη αλατιού.

👉 Ο κυριότερος στόχος είναι το σωματικό βάρος, εφόσον είμαστε παχύσαρκοι, δηλαδή η μείωση του σωματικού βάρους και μετά η μείωση του νατρίου και η αύξηση του καλίου. Το νάτριο δεν βρίσκεται μόνο στο αλάτι αλλά και σε τρόφιμα όπως για παράδειγμα το ψωμί, το τυρί, οι πίκλες, η κέτσαπ, αλλά είναι και συστατικό ορισμένων συντηρητικών. Έτσι, αν η καθημερινή πρόσληψη για παράδειγμα ψωμιού και τυριού είναι υψηλή, μπορεί η πρόσληψη νατρίου να υπερβαίνει τις συστάσεις χωρίς καν να χρησιμοποιείται αλάτι για το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. 


📌ΜΥΘΟΣ:Τα αντιυπερτασικά  φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες!

👉 Πριν 30 χρόνια αυτή η φράση ήταν αληθινή, αλλά σήμερα οι «νεότερες γενιές» φαρμάκων έχουν ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες. Ακόμα και τα διουρητικά φάρμακα που έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές παρενέργειες παλαιότερα,  στις χαμηλές δόσεις που χρησιμοποιούνται  σήμερα δεν δημιουργούν προβλήματα!

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.e-genius.gr ...intelligent web software