ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ.

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α###

📌ΑΛΗΘΕΙΑ: Η υψηλή χοληστερίνη είναι βασικός παράγοντας,που προδιαθέτει για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

H αυξημένη χοληστερίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή/και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η σημασία της  είναι μέγιστη στις νεότερες ηλικίες 30-65 ετών και μετά, σταδιακά, μειώνεται για να δώσει την κύρια θέση στην υπέρταση. Η δράση της είναι συνεργική με το κάπνισμα, την υπέρταση , το σάκχαρο κ.τ.λ. 

👉Δηλαδή, όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κανείς, τόσο χαμηλότερα πρέπει να ρίξει και τη χοληστερίνη του.Η χοληστερίνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό των κυττάρων και είναι απαραίτητη για τον κυτταρικό μεταβολισμό. Όμως στο Δυτικό κόσμο σήμερα υπάρχει αφθονία φαγητού και σημαντική έλλειψη σωματικής άσκησης. Η ανισορροπία αυτή έχει μετατρέψει τη χοληστερίνη από σύμμαχο σε εχθρό, αφού τα σημερινά επίπεδα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη (220 mg/dl) είναι περίπου διπλάσια από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός. 

📌ΜΥΘΟΣ:Όταν έχεις υψηλή χοληστερίνη, το αντιλαμβάνεσαι από τα συμπτώματα.

Δυστυχώς η υψηλή χοληστερίνη το πρώτο σύμπτωμα που προκαλεί είναι είτε ένα έμφραγμα, ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι ο ‘σιωπηλός δολοφόνος των αγγείων μας’ και μόνο αν την ελέγξουμε προληπτικά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

📌ΑΛΗΘΕΙΑ:Εάν κάποιος έχει κάτω από 190 mg/dl χοληστερίνης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. 

Αλήθεια με ένα ερωτηματικό. Εάν κάποιος δεν πάσχει ήδη από στεφανιαία νόσο, δεν καπνίζει, δεν έχει υψηλή πίεση και δεν είναι διαβητικός μπορεί να είναι «ήσυχος» στα επίπεδα αυτά. Όμως, εάν υπάρχουν τυχόν και άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί ακόμη και αυτό το όριο να μην είναι αρκετό και να χρειάζεται τα επίπεδα της χοληστερίνης να είναι ακόμη χαμηλότερα. 

📌ΜΥΘΟΣ:Τα παιδιά κι όσοι είναι νέοι, αδύνατοι και αθλητικοί τύποι δεν έχουν πρόβλημα χοληστερίνης. 

Δυστυχώς μόνο το ένα τρίτο της χοληστερίνης του σώματος προέρχεται από τη διατροφή. Τα δύο τρίτα παράγονται στο συκώτι. Πολλοί άνθρωποι λόγω γονιδιακών καταβολών έχουν πάντοτε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τα οποία δεν πέφτουν σημαντικά όσο και να προσέξουν τη διατροφή τους, μολονότι ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες να υποστούν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. 

📌ΜΥΘΟΣ:Η μέτρηση των επιπέδων χοληστερίνης πρέπει να αρχίζει από τη μέση ηλικία και έπειτα.

Όλες οι λιπιδιολογικές επιστημονικές εταιρίες συνιστούν τη μέτρηση της χοληστερίνης από τα 20 έτη και μετά, ανά πενταετία, εφόσον οι τιμές είναι καλές. Διαφορετικά, κατά τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού πάντα, σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχεται η προσπάθεια μείωσης της.

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.e-genius.gr ...intelligent web software