Χαμηλές θερμοκρασίες και καρδιά

Χαμηλές θερμοκρασίες και καρδιά

Οι απότομα χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσουν επιπλέον πιέσεις στην καρδιά, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στο κρύο και να «διατηρηθεί» ζεστός.
Τα αιμοφόρα αγγεία στην περιφέρεια του σώματος (για παράδειγμα στα άκρα) συστέλλονται, για να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, η καρδιά "εργάζεται" πιο έντονα. 
Η προσπάθεια αυτής της προσαρμογής μπορεί να είναι δυσκολότερη για όσους πάσχουν τυχόν ήδη από καρδιολογικά νοσήματα ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, ή οι ασθενείς που πάσχουν από αγγειακή νόσο. 
Για την προστασία της καρδιάς μας από το κρύο, μπορούμε:

  • Να διατηρούμε τη θερμοκρασία του χώρου διαμονής μας τουλάχιστον στους 18 βαθμούς Κελσίου, αν είναι δυνατόν.
  • Να φοράμε αρκετά ρούχα, αντί για ένα μόνο πολύ ζεστό, ώστε η θερμοκρασία να «εγκλωβίζεται» ανάμεσά τους και να είμαστε πιο ζεστοί.
  • Να μην παραμένουμε στατικοί για πολλές ώρες, ώστε να μην μειώνεται η εσωτερική μας θερμοκρασία.
  • Να καταναλώνουμε ζεστά ροφήματα και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί μπορεί να αυξήσει την απώλεια θερμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός με ξεχωριστές ανάγκες, συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας.

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.e-genius.gr ...intelligent web software