ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "WOMEN'S HURDLES"

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "WOMEN'S HURDLES"

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  WOMENS HURDLES

Τα πρώτα σημαντικά βήματα υλοποιήθηκαν.

Συνεχίζουμε δυναμικά για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σχετιζόμενων με τη φυσική δραστηριότητα σε έναν πληθυσμό δυνητικά υψηλού κινδύνου, τις γυναίκες.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 έγινε στα γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας η ημερίδα “Train the Trainers” στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Women’s Hurdles” για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στις γυναίκες. Το πρόγραμμα συνεργασίας WOMENS HURDLES, στο οποίο συμμετέχει ενεργά το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, εξελίσσεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Έχει ως σκοπό να αναπτύξει, εφαρμόσει και διαδώσει καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα σε ένα πληθυσμό δυνητικά υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα δύσκολα προσεγγίσιμο: τις γυναίκες, και ειδικά τις γυναίκες αυτές που έχουν οικογένεια και ταυτόχρονα εργάζονται.

Η φυσική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μερικών μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του νου.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 28% του συνολικού πληθυσμού της Γης δεν έχει φυσική δραστηριότητα και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες (33%) συγκριτικά με τους άνδρες (23%). Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον επιβεβαιώνουν αυτή τη διαφορά. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της επίγνωσης για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής στις γυναίκες και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στοχεύει σε μια δημιουργική προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης του χρόνου και των ευκαιριών για τις γυναίκες με δημιουργία κινήτρων για φυσική δραστηριότητα, εξάλειψη των δυνητικών εμποδίων, και άρα συνεπή συμμετοχή σε προγράμματα άθλησης και φυσικής δραστηριότητας.

Στα πλαίσια της ημερίδας αυτής είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε κορυφαίους γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και μάνατζερ αθλητικών εγκαταστάσεων και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Έτσι δημιουργήθηκε μια συμπαγής και ενθουσιώδης ομάδα που σκοπός της θα είναι η διάδοση των μηνυμάτων και των εργαλείων που τα προηγούμενα δυο χρόνια αναπτύχθηκαν μέσω του προγράμματος WOMEN’S HURDLES: μέσω της χρήσης και μελέτης των αποτελεσμάτων ενός ερωτηματολογίου, ερευνών που έγιναν στο διαδίκτυο και στις μηχανές κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις γυναίκες και τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και μελετών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο, φτάσαμε στη διαμόρφωση ενός συνόλου πρακτικών και συναισθηματικών παρεμβάσεων με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και την αύξηση της ενασχόλησης των γυναικών με τα σπορ και τη φυσική δραστηριότητα. Αυτοί οι «Χρυσοί Κανόνες» είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας τα τελευταία δυο χρόνια, ένα μανιφέστο που δίνει έμφαση σε βασικές αρχές με εφαρμογή σε μεγάλο ποσοστό στις περισσότερες γυναίκες.

Οι στόχοι μας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολλοί και ποικίλοι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα γυμναστήρια να γίνουν χώροι πιο φιλικοί για τις γυναίκες που είναι ταυτόχρονα και μητέρες, δίνοντας τους την ευκαιρία να φέρουν μαζί τα παιδιά τους για γυμναστική, διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργική απασχόληση. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέπουν στις εργαζόμενες γυναίκες, και όχι μόνο, να γυμνάζονται σε κάποιο διάλειμμα της εργασίας τους. Θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία πρότυπα εργαζόμενων γυναικών που βρίσκουν χρόνο να γυμναστούν και είναι χαρούμενες για αυτό. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Πολιτεία και τους Θεσμούς να ενσωματώσουν γυναίκες σε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας και των αποφάσεων που σχετίζονται με τα σπορ, την άθληση, τη φυσική δραστηριότητα. Θέλουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών που θεωρούμε ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη την άσκηση, όπως είναι γυναίκες με παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα, ειδικές ανάγκες, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τη λοχεία ή την εμμηνόπαυση.

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.e-genius.gr ...intelligent web software