Ιατρική Λογοτεχνία

Αρχική > Δραστηριότητες > Συγγραφικό Έργο > Ιατρική Λογοτεχνία

Οι δρόμοι της καρδιάς

Οι απώλειες είναι μεγάλες, τα νοσοκομεία εμάτα,οι αναπηρίες από καρδιαγγειακά πολλές.

Η επιστροφή φέρνει στο μάτι μας την υπαίτια αθηρωματική πλάκα και υποδεικνύει τρόπους πρόληψης. Ο έλληνας θα πρέπει από μαθητής να πάρει την υγεία στα χέρια του και να την προστατεύσει΄διά βίου΄.

Σύνθημα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.: “Τα παιδιά μας να μην είναι οι καρδιοπαθείς του αύριο”.

Οι δρόμοι της καρδιάς - Επιστροφή

“… Κάνει να λες τέτοια πράγματα; Επιτρέπεται να ισχυρίζεσαι στο 2000 μ.Χ. ότι ο άνθρωπος ζει μόνο όσα χρόνια έλαβε κληρονομιά από τη μητέρα του και τον πατέρα του; Αναμφίβολα έχουν αξία τα γονίδια με τα DNA και RNA, αλλά μην ξεχνάς το περιβάλλον. Εδώ το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. μας λέει ότι μπορούμε να προλάβουμε αρρώστιες σοβαρές, αν ζούμε σωστά…”

Περί καρδίης

“Η υγεία κερδίζεται με την υποταγή στους πνευματικούς νόμους, που ανεβάζουν τη σκέψη, φτιάχνουν εξυπνάδα και σε μεγάλο βαθμό βοηθούν την άσκηση στη θέληση. Μόνο έτσι έρχεται η αρμονία που μοιάζει με αυτή που βασιλεύει στη φύση. Έτσι θεραπεύονται οι συναισθηματικές διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και όλη την οργανική ζωή…”

Μια διαδρομή από τα δόγματα του Ιπποκράτη, στον οποίο παραπέμπει και ο τίτλος του έργου, έως τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα της Επιστήμης, μέσα από σύντομες ιστορίες, όπου πρωταγωνιστεί, ενεργεί και πάσχει, ο άνθρωπος του σήμερα.

Οι σκέψεις και υποδείξεις του Καθηγητή Παύλου Τούτουζα συνθέτουν το πλαίσιο γνώσεως που μπορεί να οδηγήσει όλους σε σωστή πρόληψη και θεραπεία, σε καλύτερη ζωή.

ISBN 960-352-508-1

Άνθρωποι της καρδιάς

Η σύγχρονη ιατρική θεωρία και πράξη μέσα από σύντομα αφηγήματα με περιγραφή περιστατικών που αφορούν όλους μας.

Τα νέα κείμενα στη σειρά των βιβλίων του Καθηγητή Παύλου Τούτουζα, δοσμένα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό για τον σημερινό άμθρωπο, ασκούν κριτική στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες της εποχής μας και ταυτόχρονα αναπτύσσουν βασικές οδηγίες για τη θεραπεία και ιδίως την πρόληψη των νοσημάτων, κατά κύριο λόγο των καρδιακών και καρδιαγγειακών.

Ο στόχος πάντοτε ο ίδιος: μέσω της γνώσης σε περισσότερη και καλύτερη ζωή.

ISBN 960-352-542-1

Εγκάρδια επαφή

Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο καρδιολόγος είναι ο μεγάλος σύμμαχος, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και για την πρόληψή τους.

Σαν τέτοιος λοιπόν είναι ο κατ’ εξοχήν ικανός να εγκαθιδρύσει μια σχέση πραγματικής συνεννόησης, μιαν αληθινά εγκάρδια επαφή είτε με τον πάσχοντα είτε, εξίσου, με αυτόν που ενδιαφέρεται να προλάβει την εκδήλωση των καρδιακών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι υποδείξεις του για αλλαγή τρόπου ζωής με ομαλή συμπεριφορά, ευχάριστη διάθεση και εσωτερική ειρήνη, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και υγιεινή διατροφή χαράζουν το δρόμο για περισσότερη και καλύτερη ζωή.

ISBN 960-382-405-4

Γνώρισε την καρδιά σου

“Ήταν χαρά Θεού που έβγαινε γερός από το νοσοκομείο, έτοιμος να ξαναρχίσει τη δουλειά του. Την τελευταία μέρα είχε κι ένα τεστ κοπώσεως που του βεβαίωνε την καλή κατάσταση της καρδιάς του. Και τώρα στο χέρι του είναι να μην ξανασυμβούν τα ίδια”…

Με ποιο τρόπο; Το κοινό, πια, μυστικό βρίσκεται στη σωματική και πνευματική άσκηση, στη σωστή διατροφή, στην αποφυγή του άγχους, στην προσαρμογή, εν γένει, της συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά μέσα από μια σειρά απλών και πραγματιστικών συμβουλών, δοσμένων από τον εικδικό καρδιολόγο, μετά λόγου γνώσεως επιστημονικής και αγάπης για τον συνάνθρωπο.

ISBN 960-382-423-9

Χρυσή καρδιά

Τι σημαίνει “καλή” και “κακή” χοληστερίνη;

Ποιές διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετήσουμε για να προλάβουμε τα καρδιακά νοσήματα;

Πόσο σπουδαία είναι η άσκηση – σωματική και πνευματική – για την καλή υγεία;

Η ψυχική γαλήνη συνδέεται με τη σωματική ευεξία;

Πως πρέπει να αντιδράσουμε μόλις πρωτοεμφανιστεί το πρόβλημα;

Για ακόμα μια φορά, οι έγκυρες και εύληπτες απαντήσεις του ειδικού ιατρού, στα παραπάνω και σε πλήθος άλλων ερωτημάτων, οδηγούν στο μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας: καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

ISBN 960-382-461-5

Γεια σου, καρδούλα μου

-Ώστε από τα 20 έτη, ο νέος να γνωρίζει τις τιμές της πίεσής του, του σακχάρου και της χοληστερίνης. Αν όλα είναι φυσιολογικά, να τα εξετάζει πάλι κάθε 5 χρόνια. Με βάρος φυσιολογικό, γυμνασμένος, χωρίς καπνό ή άγχος, αφού ζεις στην πιο ωραία χώρα, μπορεί να έχεις του Καρνεάδη το μυαλό, περισσότερα χρόνια από τα 85 έτη που έζησε εκείνος τω καιρώ εκείνω…

Μια νέα σειρά κειμένων του ειδικού ιατρού, με τις έγκυρες και εφαρμόσιμες υποδείξεις του που έχουν πάντοτε τον ίδιο σκοπό: διαφύλαξη της υγείας, βελτίωση της ζωής.

ISBN 960-382-197-6

Σ' αγαπώ καρδιά μου

Η σειρά των ενημερωτικών – συμβουλευτικών κειμένων του καθηγητή Παύλου Τούτουζα συνεχίζεται, με νέες εύληπτες και εφαρμόσιμες υποδείξεις, που φέρνουν τα πιο πρόσφατα πορίσματα της Ιατρικής επιστήμης και τις εμπειρίες μιας μακράς σταδιοδρομίας κοντά στον καθημερινό άνθρωπο.

Μέσα από αληθινές ιστορίες, οι συμβουλές για πρόληψη, θεραπεία και προσαρμογή του τρόπου ζωής στο σύνολό του πληροφορούν και κατευθύνουν σωστά τον σημερινό άνθρωπο προς την ιακνοποίηση του πιο καίριου ίσως αιτήματός του: την καλύτερη υγεία.

ISBN 960-382-527-1

Έξω καρδιά

Τι γίνεται με την καρδιά μας; Τι γνωρίζουμε και τι καινούργιο έχουμε ακόμα να πληροφορηθούμε για την ψυχοσωματική γαλήνη και υγεία;

Η πείρα του ειδικού ιατρού γίνεται δίδαγμα και κανόνας πορείας για τον αναγνώστη, μέσα από τη γνωστή σειρά αληθινών ιστοριών που καθοδηγούν στην πρόληψη και θεραπεία, στην καλύτερη υγεία, στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

ISBN 960-382-612-X

Εμείς και η καρδιά μας

Μπορεί να προκληθεί μυοκαρδιοπάθεια από άγχος; Τι σημαίνει μεταβολικό σύνδρομο; Πως αντιμετωπίζεται η στηθάγχη; Συνδέεται η κλιμακτήριος με τα καρδιαγγειακά; Πότε είναι αποτελεσματική η ασπιρίνη στα αγγειακά νοσήματα; Υπάρχουν φάρμακα για την παχυσαρκία;

Αυτά κι ένα πλήθος άλλα ερωτήματα – λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, όλα όμως με ουσιαστική σημασία για την καθημερινή ζωή μας-, θέτει και απαντά το βιβλίο αυτό, καλώντας μας μέσα από τη γνώση στην καλύτερη υγεία και στην καλύτερη ζωή. Διότι η ελλιπής ενημέρωση πάνω σε θέματα της υγείας είναι, αποδεδειγμένα πια, ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου.

ISBN 960-382-672-3

Τα χτυποκάρδια

Παλαιό αγγειακό επεισόδιο; Σακχαρώδης διαβήτης; Μεγάλο σωματικό βάρος; Κάπνισμα; Πίεση; Χοληστερίνη; Άγχος; Έλλειψη άσκησης; Ναι, όλα τούτα, και άλλα ακόμα, είναι αυτό που ονομάζουμε “παράγοντες κινδύνου”.

Πρώτος όμως, παράγοντας κινδύνου είναι η άγνοια μας σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους θεραπείας και – το κυριότερο – πρόληψης.

Η σειρά των βιβλίων του Καθηγητή Παύλου Τούτουζα συνεχίζεται, με νέες, έγκυρες πληροφορίες και με εύληπτες, εφαρμόσιμες συμβουλές για την κατάκτηση της καλής υγείας και της καλής ζωής.

ISBN 978-960-582-734-4