Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης

Αρχική > Έρευνα > Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης

Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. διαβλέποντας τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία, αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα της υπερχοληστερολαιμίας, γιατί είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Αρχίσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Μάιο του 2005 το «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης». Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μια μεγάλης κλίμακας προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σ’ αυτή τη διοργάνωση προσκαλούσαμε το κοινό να προβεί σε μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης του σε ειδικά και καλά οργανωμένα περίπτερα, τοποθετημένα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων.

Από την εμπειρία μας από το πρόγραμμα “Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης” που πραγματοποίησε το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. τη χρονική περίοδο 2005-2008 σε 45.000 περίπου συμπολίτες μας, φάνηκε η αυξημένη επίπτωση του διαβήτη, της υπέρτασης και της υπερχοληστερολαιμίας στον Ελληνικό πληθυσμό.

Τη δυσμενή εικόνα συμπληρώνουν η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το αυξημένο μέσο σωματικό βάρος. Ειδικά μεταξύ όσων είναι σε ηλικία μικρότερη από 50 έτη, παρατηρήσαμε την ανησυχητική αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών. Ποσοστά καπνιστών περίπου 45% είναι από τα υψηλότερα που καταγράφονται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μόνο το 50% των ερωτηθέντων γνώριζε αν έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αλλά και από αυτούς που γνώριζαν το πρόβλημα, μόνο το 31% ελάμβανε κάποια μέτρα για να το αντιμετωπίσει, ενώ το 25% δεν είχε ποτέ λάβει κάποια σχετική συμβουλή από γιατρό. Η εικόνα που προκύπτει για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των Ελλήνων είναι απροσδόκητα ανησυχητική.

Παύλος Τούτουζας Καθηγητής Καρδιολογίας

Συνεχείς και επίμονες είναι οι προσπάθειές μας για τον περιορισμό του καπνίσματος στη χώρα μας.  Tακτικές ημερίδες πρόληψης διοργανώνονται, σε συνεργασία με τους δήμους και άλλους φορείς, προσεγγίζοντας χιλιάδες ανθρώπους από το γενικό πληθυσμό.